28 Aralık 2009 Pazartesi

Portakal ve Frambuazlı Rulo Pasta



Geçen akşam abim, elinde bir kutu frambuazla gelince, yeni makinem gelene kadar birşey yapmayacağım diyen ben,ne yapsam, nasıl yapsam diye düşünmeye başladım.Pazar günü mutfak sırası bende olunca öğrencilik yıllarımdan kalma pazar günü rehavetimi, mutfağımızda portakal kokusu eşliğinde atlattım ve uzun zamandır denemek istediğim portakallı pandispanyayı da denemiş oldum.



Kuzenimle uzun bir telefon konuşmasından sonra pandispanyada sıvıyağ kullanırsak daha yumuşak bir kek elde edebileceğimiz kanaatine varınca, kadim tarifi değiştirip, tarif defterinde yerini alan yeni tarifi denemeye koyuldum.Sonuç umduğumdan daha güzeldi, özellikle beni üzmeyip güzel yuvarlandığı için :)

Portakallı Pandispanya

pandispanya için malzemeler

*3 yumurta

*4 fincan toz şeker ( türk kahvesi fincanı)

*5 fincan un

*1 fincan sıvıyağ

*2 adet portakal rendesi

*5 yemek kaşığı portakal suyu

*1 paket vanilya

*1 paket kabartmatozu

pandispanyayı ıslatmak için : 1 adet portakalın suyu (yaklaşık yarım su bardağı)

Kreması için

*2 yemek kaşığı un (tepeleme)

*2 yemek kaşığı mısır nişastası

*3 su bardağı süt

*1,5 su bardağı toz şeker

*1 paket vanilya

*1 poşet krem şanti

*yarım su bardağı süt

yapılışı

*portakal rendesi hariç bütün kek malzemesi mikser yardımıyla 7 dk. çırpılır.(sabır gerektiriyor ama sabreden derviş...)

*kıvam alan kekin içine portakal suyu eklenerek, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen tepsiye dökülür.

*160 cc de pişen kek ılıklaşınca portakal suyuyla ıslatılır ve soğumaya bırakılır.

*krema için; son 3 malzeme hariç diğerleri derin bir tencerede çırpma teliyle kaynayıncaya kadar karıştırılır.

*kaynayan krema ocaktan alınarak vanilya eklenir ve ara ara karıştırarak soğumaya bırakılır.

*ılıklaşan kremaya krem şanti ve yarım su bardağı süt eklenerek yüksek devirde mikser ile 10 dk. çırpılır.

*soğuyan kekin üzerine kremanın yarısı sürülüp, frambuaz ve damla çikolata eklenir. (dilimlerken sorun yaşamamak için frambuazları elimle küçük parçalara böldüm)

*arzu edilen şekilde süslenerek, dolapta 1 saat bekletildikten sonra servis edilir.

not : önce krema hazırlanıp dolapta 1 saat bekletilince daha kullanışlı bir kıvam alıyor.

Şİfa Olsun!

17 Aralık 2009 Perşembe

Koko Star Kurabiye

Fotoğraf arşivden... (sony h9, seni rahmetle anıyorum)






Koko Star Kurabiye (ortalama 30 adet)
malzemeler

Hamuru İçin:
*1 kahve fincanı kakao
*2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
*250 gr. tereyağı (yumuşatılmış)
*2 kahve fincanı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*Aldığı kadar un

İçi için :
*1 su bardağı hindistancevizi
*2 çay bardağı purda şekeri
*1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)

üzeri için:
*80 gr. benmari usulu eritilmiş bitter çikolata

yapılışı
*Hamur malzemesinin tamamı karıştırılıp yumuşak bir hamur elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde bir parçanın içi açılır ve hindistan cevizli karışımdan bir tatlı kaşığı koyulup kapatılır.
*Kapalı kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
*200cc ısıtılmış fırında 15 dk. pişirilir.Soğuduktan sonra üzeri çikolata ile süslenerek servis yapılır.
*Hindistan cevizli karışımın hazırlanışı
*1 adet yumurtanın akı mikser yardımıyla (yüksek devirde) krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
*içine pudra şekeri ve hindistan cevizi eklenerek kaşıkla karıştırılır.

Şifa Olsun!

Un Kurabiyesi

Pastanelerde satılan un kurabiyelerini çok severim.Yedikten sonra hep galayana gelip evde yapmayı denesemde istediğim sonucu tutturamamıştım.Taa ki arkadaşım Semra okula bir kutu dolusu, un kurabiyesi getirinceye kadar.1 hafta boyunca kapalı kutusunda bayatlamamış, kahvaltı soframızın tek muhabbeti olmuştu.Tekrar teşekkürler Semra, ellerine sağlık!



Un Kurabiyesi (yaklaşık 50 adet)
malzemeler
*1 paket margarin (yumuşatılmış)

*3 yemek kaşığı mısır nişastası
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 paket vanilya
*Aldığı kadar un

üzeri için: pudra şekeri

yapılışı
*bütün malzeme yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur

*unlu zeminde merdane yardımı ile açılarak, istenilen şekillerde kesilir.
*200 cc ısıtılmış fırında 10 dk pişirilir, sıcakken üzerine bol miktarda pudra şekeri serpilir.
Not: içerisinde şeker olmaması sizi yanıltmasın, sıcakken üzerine dökülen pudra şekeri kafi geliyor.
Şifa Olsun!

Kozalak Pasta

Geçen sene Samsun'dan gelerek farklı bir mutfak modası estiren Emine teyzemin, nev-i şahsına munhasır tarifi.Teşekkürler teyzecim.



Kozalak Pasta (yaklaşık 45-50 adet)
malzemeler
*500 gr. corn flakes (tercihen kelly's marka)
*7 adet metro ince doğranmış)
*2 yemek kaşığı bal
*1,5 yemek kaşığı tereyağı
*yarım çay bardağı süt
yapılışı
*tereyağı, bal, süt ve metrolar kısık ateşte -pilav ayarı- tamamen eriyinceye kadar karıştırılır.(çırpma teliyle daha rahat oluyor)
*içerisine mısır gevreği eklenir.
*arzu edilen büyüklükteki kahve fincanı su ile çalkalanır ve içerisine sıcak karışım bastırılmak suretiyle şekil verilir.Fincan ters çevrilerek düz servis tabağına çıkartılır.
*Karışım bitene kadar tencereyi ateşten almayınız, zira soğuduktan sonra tencereden yemek zorunda kalırsınız :)
Şifa Olsun!

Fırında Ispanak

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ıspanak, özellikle yumurtayı sevenler için -bu haliyle- çok daha gösterişli ve lezzetli oluyor.Fotoğraf arşivden...



6 kişilik
malzemeler
*1 kg ıspanak
*1 adet büyük boy soğan
*tuz, kırmızı biber
*zeytinyağı
üzeri için
*6 adet yumurta
süslemek için : 1 dilim kaşar
yapılışı
*iyice yıkanan ıspanaklar ince ince doğranır.
*derin bir tencerede ince doğranmış soğan az miktarda zentinyağında sotelenir ve ıspanaklar içine katılır.
*kısık ateşte, tencerenin kapağını açmadan 10 dk kadar pişirilir.
*tuz, kırmızı biber ekleyerek karıştırılır ve kare servis tepsisine dökülür.
*yumurtalar adedince çukurlar açılır ve yumurtalar o kısımlara kırılır.
(ben yumurtanın beyazını pek sevmediğim için önce sarısı koydum, sonrasında 1 yemek kaşığı beyazından ekledim.)
*170 cc de yumurtalar pişinceye kadar pişirilir.
*ince doğranmış kaşar peyniri ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
Şifa Olsun!

Tarçınlı Kurabiye

Eline alan herkes önce karşısındakini görmek için sonra ortasında ki şekeri kırmak için uğraştı.Kolay ve bereketli bir kurabiye tarifi.



Tarçınlı Kurabiye (ortalama 45 adet)
malzemeler
*150 gr tereyağı (yumuşatılmış)

*1 su bardağı pudra şekeri
* yarım su bardağı mısır nişastası
*1 + 2/4 su bardağı un
*1 paket kabartmatozu
* 1 paket vanilya
*3 tatlı kaşığı tarçın
* ortalama 30 adet sert şeker ( akide şekeri )

yapılışı
*Bütün malzeme karıştırılarak yumuşak kurabiye hamuru kıvamına getirilir.

*Unlu zeminde merdane yardımı ile 1/2 cm kalınlığında açılır. Varsa ortası delik bir kalıpla yoksa önce çay bardağı, sonra ufak bir kapakla ortasını çıkartılır.
*Ortada ki deliğe büyükse 1 adet, küçükse 3 adet akide şekerini koyun.
* 200 cc ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin.
Not : Kurabiyeleri kesinlikle sıcakken yağlı kağıttan ayırmaya çalışmayın, soğumasını bekleyiniz zira kağıtlarıyla birlikte yemek zorunda kalırsınız :) (ayrılmıyor, tecrubeyle sabittir) Şifa Olsun!

Tavuklu Mevsim Salatası


Saraylı Kurabiye ( Lokumlu )

Kurabiyenin saraylı ismini haketmesi için muhteviyatında margarin yerine tereyağı içermesi, içine lokum yerleştirmem ve süslemek için sadece fındık kullanmış olmam ki pişerken mutfağa yaydığı kavrulmuş fındık kokusu da Osmanlı mutfağından yer edinmesi için bana kafii geldi...



Yapılışı ve servise hazır hale gelmesi 1 saati bulmayan kurabiyenin en güzel kısmı içinde sakladığı yumuşak hazinesi.


Kurabiyenin benim için asıl önemi ise, şubat/2009 Tümsiad ekonomi dergisinin "Damak Tadı" köşesinde ilk tarif olarak tercih edilmesi.







malzemeler
*250 gr. tereyağı ( yumuşatılmış)
*150 gr. pudra şekeri
*200 gr. mısır nişastası
*1 yumurta sarısı ( beyazı yan tarafları için kullanılacak)
*2 yemek kaşığı yogurt
*1 paket kabartmatozu
*un

İçi için : 10 adet lokum

Yanları için : iri çekilmiş fındık
yapılışı
*Malzemenin tamamı karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edildikten sonra unlu zeminde merdane yardımıyla açılır.
*Hamurun ön tarafına elimizle hafif elips şekli verdiğimiz lokumlar yerleştirilir ve hamur rulo şeklinde kıvrılarak iki parmak genişliğinde kesilir.Hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
*Kenarları önce yumurta akına sonra fındığa batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
*200 cc de ısıtılmış fırında pembeleşmesine musade edilmeden pişirilir.
Şifa Olsun!

Beyaz Çikolata & Badem & Tarçınlı Muffin

Ramazan ayından önce ki son kahvaltımız da Sivas'tan gelen arkadaşım Şifa bizi kırmayıp misafirimiz oldu.Kekleri kahvaltı da tatlı niyetine yapmıştım.Arşivden...






Şifa ile ilk kez yüzyüze görüşmemize rağmen sanki yıllardır görüşüyormuş gibiydik, çok güzel, muhabbet dolu bir hatıra oldu bizim için.Tekrar gelebilmesi için yaz mevsimini bekliyorum.Herşey için teşekkürler Şifacım...




Beyaz Çikolata, Badem ve Tarçınlı Muffin (12 adet)
malzemeler
*2 adet yumurta
*1 su bardağı şeker
*yarım çay bardağı sıvıyağ
*yarım çay bardağı süt
*2 yemek kaşığı tarçın
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*yaklaşık 1,5 su bardağı un
yapılışı
*Bütün malzeme karıştırılarak katı kek kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
*muffin kalıplarına eşit miktarda paylaştırılır.
*piştikten sonra üzeri beyaz çikolata, badem veya arzu edilen şekilde süslenir.
Şifa olsun!

Katmer Poğaça


Meyveli Pasta


Çikolatalı Milföy Çubuğu

Atıştırmalık, zahmet vermeyen tatlar her zaman hoşuma gitmiştir.Ne mutfağıma, ne zamanıma ne de cebime zararı dokunmayan çikolatalı çıtırı kardeşim Hümeyra yapmıştı.





Çikolatalı Milföy Çubuğu (30 adet)

malzemeler
*10 adet milföy hamuru (tek kare)

*5-6 yemek kaşığı nutella
*5 yemek kaşığı toz şeker

yapılışı
*Oda sıcaklığında yumuşattığımız milföy karelerini boyuna üçe bölüyoruz.
*İçine 1 tatlı kaşığı nutella sürdüğümüz milföyü, diğer elimizin yardımıyla büküyoruz.
*Üzerine toz şeker serperek, 200cc ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Not : İkram edeceğiniz gün pişirmenizi tavsiye ederim, çünkü içinde ki çikolata bayatlamasını hızlandırıyor.

Şifa Olsun...

Beyaz Çikolatalı Truff

Bayatlamış veya şekilsiz kabarmış kekleri ev halkına yedirmenin en güzel şekli truff yapmak, hem başarısızlığınızı telafi ediyorsunuz hemde israfı önlüyorsunuz.diğer tariflerden farkı dışını beyaz çikolata ve fındık ile kaplamış olmam, kalan çikolatayı ise üzerini süslemede kullandım.



Profiterollü Pasta


Kakaolu Tartolet

Gçen yıl kardeşimin arkadaşı Kütahya'dan çok lezzetli kaymak getirmişti, sade olarak tüketemeyince, kısa bir beyin fırtınasından sonra ortaya fotoğraftakiler çıktı.




Kakaolu Tartolet
malzemeler
*1 paket margarine (yumuşatılmış)
*1 adet yumurta
*150 gr. pudra şekeri
*200 gr. mısır nişastası
*25 gr. kakao
*70 gr. bitter çikolata rendesi
*1 paket vanilya
*yarım paket kabartmatozu
*aldığı kadar un
yapılışı
*Bütün malzeme yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
*Unlu zeminde, merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açılır ve tart kalıplarına uygun yuvarlak bir kase -orta boy en ideali- ile kesilir.
*Kesilen yuvarlak hamurlar yağlı kağıt serilmiş tart kalıplarına yerleştirilir.
*200 cc ısıtılmış fırında rengi koyulaşıncaya kadar pişirilir,
*tartların içi arzu edilen krema veya marmelat çeşidiyle süslenir.
Şifa Olsun!

Fındıklı Kurabiye


Elmalı Pay


Kahveli Top

Arşivden kolay bir tarif daha...




Kahveli Top
malzeme
* 200gr. pötibör bisküvi (un haline getirilmiş)
*100 gr. eritilmiş tereyağı
*100 gr. hindistan cevizi ( iri çekilmiş)
*1 su bardağı fındık içi
*3 yemek kaşığı nesquik
*5 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 yemek kaşığı nescafe
*1 su bardağı süt
*30 gr. hindistan cevizi ( topları bulamak için)

yapılışı
*Topları bulayacağımız hindistan cevizi haricindeki bütün malzeme iyice karıştırılır.
*Karışım buzdolabında biraz bekletildikten sonra yuvarlak şekiller verilerek hindistan cevizine bulanır ve servis tabağına dizilir.
*keskin bir bıçak yardımıyla kesilen çikolata parçalarıyla süslenir.
Şifa Olsun!

Mini Cupcake

Arşivde ki fotoğrafları paylaşmaya ve tarifleri yazmaya devam...




Mini Cupcake
malzemeler
*200 gr. ufalanmış kek
* 80 gr. benmari usulu eritilmiş çikolata,
*4 yemek kaşığı kırılmış fındık
*yarım çay bardağı karışık meyve suyu

yapılışı
*bütün malzeme karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
*ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanır ve truff kağıtlarının içine yerleştirilir.
*üzeri benmari usulu eritilmiş çikolata ve fındık ile süslenir.
Şifa Olsun!

13 Aralık 2009 Pazar

Profiterol

Okul çıkışı eve geldiğimde kardeşimi mutfağı, harp meydanına çevirmiş ve kendisi de mağlup olmuş vaziyette mutfağı toplarken buldum.Yapılış aşaması ona göre zahmetli olsa da, tüketim kısmı bizim için çok keyifliydi.Tekrar ellerine sağlık hüm!
Tarif ; hunerlibayanlar.blogspot.com/, sitesinden.

Profiterol

malzemeler

Hamuru için;
*1,5 su bardağı su
*100 gr. margarin
*1 su bardağı un
*5 adet yumurta (orta boy)
*1/2 çay kaşığı tuz
*1/2 çay kaşığı şeker


İç Kreması için;
*2,5 su bardağı süt (500 ml)
*2 çay bardağı şeker
*1 çay bardağı un
*2 tatlı kaşığı nişasta
*1 paket vanilya
*2 yumurta sarısı


Profiterol Hamurunun Yapılışı;
*Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
*Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
*Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
*Karışım ılınınca yumurtaları "teker teker" ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten mikser yardımıyla iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
*Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
*Tepsinizi hafifçe yağlayın.
*Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
*Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
*20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
*Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
*Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
*1 paket hazır çikolata sosunu paketin üzerinde tarif edildiği gibi pişirin.
*Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.

İç Kremanın Yapılışı;
*Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.

Çikolatalı Top

Çikolatayı seven kuzenleriniz, dolapta değerlendirilmek üzere sizi bekleyen bisküvi ve sarelleniz varsa, beklediğiniz gün gelmiş demektir.Geçen yıl yaz mevsimin de kuzenlerim için yapmıştım.




Çikolatalı Top
malzemeler
*200 gr. krema
* 300 gr. kakaolu pötibör
* 100 gr. sarelle
* 100 gr. pudra şekeri
* yarım çay bardağı süt
* bir avuç fındık
yapılışı
*Bisküviler derin bir kapta ufalanır ve kalan malzeme içine katılarak yoğrulur.
*Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır.
*Üzeri bol kakao ve ince rendelenmiş çikolata ile süslenir.
Şifa Olsun!

Yalancı Tavuk Ğöğsü

Vakit buldukça arşivde ki tarifleri yazmaya çalışıyorum.Fotoğraftakileri geçen yıl ramazan ayında yapmıştım.Özel gibi görünse de kisvesine aldanmayınız, zira kendileri bir zamanlar her damağın tattığı anne muhallebisidir, yumuşak ve tatlıdır...




Yalancı Tavuk Ğöğsü

malzemeler
*1 kg süt
*1 su bardağı tepeleme un (200 gr alan bir bardak)
*1 su bardağı toz şeker (200 gr alan bir bardak)
*125 gr margarin
*1 paket vanilya
*1 tane damla sakızlı sakız

yapılışı
*margarinden 2 yemek kaşığı ayrılır ve kalanını tencereye alıp un ilave edilir. Unun kokusu çıkana kadar kavrulur.
*Şeker, damla sakızı ve sütü ekleyip koyulaşana kadar pişirilir.
*Koyulaşınca ocaktan alınıp, ayırdığımız yağ ve vanilya eklenir.
*Mikserle soğuyana kadar çırpılır.ortalama 20-25 dakika kadar sürüyor, sabrınızı koruyun:)
*Arzu edilen büyüklükte ki kahve fincanları suyla ıslatılır ve ağzına kadar muhallebiyle doldurulur. ( küçük bir kepçeyle daha kolay oluyor)
*Dolapta iyice soğutun ve fincandan çıkartıp istediğiniz malzemeyle süsleyin.
ben; tarçın, fındık ve beyaz çikolatayla süsledim.

Şifa Olsun!

6 Aralık 2009 Pazar

Kahveli Kurabiye

Bizim kültürümüzde sıcak içecek tüketimi -çay hariç- havayla orantılıdır biraz ve buna nisbeten kış mevsiminde kahve ve türevlerinin tüketimi daha bir artar.Hatırı sayılır bir çekirdek olmasından mutevellit kahvenin öğütülmüşü de öğütülmemişi de kullanılır.Ama bana soracak olursanız, acizane fikrim; bu mübareğin mevsimi olmaz, her vakit içilir , yenilir ve dahi koklanır...


Kahveli Kurabiye
malzemeler
*200gr. tereyağ (yumuşatılmış)
*100gr. pudra şekeri
*1 yumurta sarısı
*1 çorba kaşığı süt
*1 corba kaşığı türk kahvesi
*300gr. un
*yarım paket kabartmatozu.
süslemek için : 100 gr kahve çekirdeği (çekilmemiş)
yapılışı
*bütün malzeme yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
*unlu zeminde merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açılır.
*arzu edilen büyüklükte kareler kesilerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
*200 cc ısıtılmış fırında, pembeleşinceye kadar pişirilir.
Şifa Olsun!
not: sevdiklerinizle ve bir fincan kahve ile tüketilmesi servis önerisidir.

Koko Star Kek

Yaz mevsimi boyunca okulumuzun penceresinden bahçemizi seyretmiş, minik çileklerimizin kızarmasını büyük bir sabırsızlıkla beklemiştim.Onlarda, narin yapılarına rağmen beni üzmemiş, -yaklaşık 3 gün- benim onları beklediğim gibi kullanılmayı beklemişlerdi.Bekleştiğimize değmişti ve ortaya fotoğrafını görmüş olduğunuz keklerimiz çıkmıştı fakat bu kibar kekin bir kusuru vardı; yerken burnuzu da lezzetine ortak etmesi...


Şikayet edeni duymadım ama gülmekten yiyemediğimizi hatırlıyorum.Kekin başlığıyla olan bağlantısı ise, içerisinde birkaç gün önce kardeşimin yaptığı kokostar kurabiyesinin iç malzemesinden artan, hindistan cevizli karışımı kullanmış olmam.
Koko Star Kek
malzemeler
*3 yumurta
*1 su bardağı şeker
*1 kahve fincanı sıvıyağ
*1 kahve fincanı süt
*50 gr. kakao
*1 tatlı kaşığı tarçın
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*2,5 su bardağı un
içi için
1 adet yumurtanın beyazı
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı pudra şekeri
yapılışı
*önce hindistan cevizli karışımı hazırlamak işinizi kolaylaştıracağı için tarifi de bu şekilde veriyorum.
*1 yumurtanın beyazı yüksek devirde krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.İçerisine hindistan cevizi ve pudra şekeri eklenerek iyice karıştırılarak kenarda beklemeye bırakılır.
diğer yanda kek için ;
* yumurtalar ve şeker mikser yardımıyla iyice çırpıldıktan sonra sırasıyla bütün malzeme eklenir.
*muffin kalıplarına 1 yemek kaşığı kek hamurundan koyduktan sonra 1 tatlı kaşığı hindistan cevizli karışımdan koyulur.
*kalan kek hamuru hindistan cevizli karışımın üzerine paylaştırılır.
*ben bu hamurdan yaklaşık 20 adet kek yaptım.
*üzeri benmari usulu eritilmiş çikolata ve mevsim meyveleriyle süslenir.
Şifa Olsun!


5 Aralık 2009 Cumartesi

Hurmalı Tartolet

Kardeşlerimin Ürdün'den getirdiği hurma püresini değerlendirmek için fırsat kollarken, annemin misafirlerimiz için tatlı birşeyler yapmamı istemesi "mecburiyetleri memnuniyete dönüştürme" felsefesini hayata geçirmemi sağladı.

Uğraştırıcı gibi görünüyor ama ilk birkaç tane yaptıktan sonra eliniz alışıyor.Eğer hazır hurma püresi bulamazsanız, hurmaları sıcak suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilir ve sonrasında robotta püre haline getirebilirsiniz.
Hurmalı Tartolet
malzemeler
*1 + 1/2 su bardağı un
*1 su bardağı pudra şekeri
*1/4 çay kaşığı tuz
*125 gr tereyağı
*1 yumurta sarısı
*1 çay kaşığı vanilya
yapılışı
*tereyağı, pudra şekeri, yumurta ve tuz iyice karıştırıldıktan sonra un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
*unlu zeminde merdane yardımıyla 1\2 cm kalınlığında açılan hamurdan, en küçük çay bardağının ağız kısmıyla yuvarlak parçalar kesilir ve tart kalıplarına yerleştirilir.
*tart hamurunun iç kısmının kabarmaması için ufak yağlı kağıt parçaları kesilir, hamur üzerine yerleştirilir ve içlerine pirinç doldurulur.
*200 cc ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dk. pişirilir.
*soğuyunca hurma püresi veya arzu edilen şekilde süslenir.
Şifa Olsun!