13 Kasım 2010 Cumartesi

Baklava

bayram hazırlıkları devam ediyor...




















































Baklava
malzemeler
*1 paket çiğ krema (200gr.) (isteğe göre krema yerine süt kaymağı veya yarım paket margarin veya yarım paket tereyağ kullanılabilir)
*yarım bardak süt
*yarım bardak yoğurt
*yarım çay bardağı sirke
*3 tane yumurta
*bir tutam tuz
*aldığı kadar un (hamur yumuşak olacak)
*500 gr. nişasta
*1 paket kabartmatozu
üzeri için;
2 paket tereyağ (500 grama yakın)
(isteğe göre yarısı zeytinyağı veya margarin şeklinde kullanabilirsiniz)
şerbeti için;
*4 su bardağı şeker
*5 su bardağı su
*ocaktan indirmeye yakın yarım limonun suyu
(şerbet 20 dk. orta ateşte kaynayacak)
yapılışı
*krema, yumurta, sirke,tuz, süt, yoğurt ve un derin bir kapta yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.hamur yarım saat dinlendirilir.
*derin bir kaseye boşaltılan nişastaya kabartmatozu katılarak karıştırılır.
*hamurdan alınan büyük bir parça ceviz büyüklüğünde 10 bezeye bölünür.her beze nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve üst üste konur.açılan her küçük yufkanın arasına bol nişasta serpilir.(1. ve 2. fotoğraf)
*üst üste konulan 10 küçük yufka merdane yardımıyla en ince ne kadar açabiliryorsak o kadar açılır.en son ince oklavayla kabartılan yufka, üzerine tatlı yapacağımız tepsi koyularak kesilir ve tepsinin zeminine yerleştirilir.üzerine isteğe göre fındık veya ceviz serpilir.(3. 4. ve 5. fotoğraflar)
*bu işlem 4 kez tekrarlanır.yani 40 küçük bezeden 4 ince yufka ve en üst hariç diğer katların arasına fındık serpilerek baklava bitirilir.(kenarlardan artan yufkaları ilk fotoğrafta ki gibi muska şeklinde sararak değerlendirebilirsiniz.)
*arzu edilen şekle göre kesilen baklavanın üzerine, fırına vermeden evvel eritilen tereyağ dökülür.(6. ve 7. fotoğraf)
*baklava, 160 c de yaklaşık 1 saat, her yeri eşit kızarıncaya kadar pişirilir.
*önemli not: tatlıyı hemen şerbetlemek zorunda değilsiniz.üzeri yağlı kağıt veya tahta kapakla kapatıldığında ortalama 5 gün tazeliğini koruyabiliyor.
*şerbetlemek istediğinizde ise; baklavayı tekrar fırında ısıtmanız gerekiyor.annem, püf noktanın, baklava ve şerbet arasında ki sıcaklık orantısında olduğunu söylüyor.tatlı ılık, şerbetin harının ise geçmiş olması önemliymiş.şerbet, tatlıya göre daha sıcak olacak yani.
Rabbim yapmak isteyenlere sabır ve el ayarı versin:)
her gününüzün bayram tadında geçmesini dilerim...
Şifa Olsun!

2 yorum:

  1. Mutlu, Huzurlu, Lezzetli Şeker tadında bir bayram dilerim..
    sevdiklerinizle kucaklaşmayı unutmayın, bayram o zaman bayram olur :))
    İyi bayramlar:))

    YanıtlaSil
  2. çok geç kalmış olsam da size de iyi bayramlar deniz hanım:)

    YanıtlaSil