17 Aralık 2010 Cuma

Çikolatalı Pasta



Ev sahibi olunca insan telaştan çok "acaba misafirler rahatsız olurlar mı" diyerek tedirginlikten fotoğraf çekemiyor.Fakat dün akşam ki misafirlerimiz, misafir değil ailemizin yeni kızlarıydı:) ufak bir açıklamadan sonra gülüşmeler eşliğinde fotoğraf çektim ama malumunuz titretmişim.bu vesileyle tripot siparişi de verdim:)
pastayı süsleme esnasında babam mutfakta yanımdaydı, üzerine ne yapacaksın, ne çizeceksin derken, dur dedim, sanatçıyı meşgul etme:) sonra pastanın bitimine yakın babam tekrar yanıma geldi ve pastaya bakarak: "sanatçının ruh alemi pek karanlık, pek karışık bu akşam" dedi :) pastanın görüntüsü karanlık olsa da tadı mahcup etmeyecek kadar güzeldi.




Çikolatalı Pasta

malzemeler (26 cmlik kalıp / 12 kişilik)
*7 adet yumurta
*6 türk kahvesi fincanı toz şeker
*6 türk kahvesi fincanı un
*50 gr. kakao
*1 paket kabartmatozu
*1 paket vanilya

krema için;
*1 yemek kaşığı mısır nişastası
*1 yemek kaşığı un
*2 su bardağı süt
*1 çay bardağı şeker
-bu karışım pişirilir ve karıştırılarak soğutulur.

*1 su bardağı sade krem şanti
*1 su bardağı süt
-krem şanti hazırlanarak soğuyan kremaya katılır ve mikserle yüksek devirde çırpılır.

*160 gr bitter çikolata
-benmari usulu eritilerek kremaya eklenir ve buzdolabında 1 saat bekletilir.

yapılışı
*derin bir kapta yumurtalar ve şeker 5 dk orta, 5 dk yüksek devirde çırpılır.
*tamamen homojen olan karışıma un, kakao, kabartmatozu ve vanilya eklenerek çırpmaya devam edilir.(yumurtaların köpüğü sönmeden,işlem hızlı yapıldığında çok daha yumuşak bir pandispanya oluyor.)
*zeminine yağlı kağıt sıkıştırılmış kelepçeli kalıba boşaltılan karışımın üzeri kaşık yardımıyla düzeltilir.
*önceden ısıtılmış fırında 170 c de kürdan testi temiz çıkıncaya kadar pişirilir.(yaklaşık 40 dk.)
*tamamen soğuyan pandispanya streç filme sarılarak en az 5 saat buzdolabında bekletilir.(eğer vektiniz varsa 1 gece balkonda bekletince de çok güzel oluyor)
*pandispanyayı enine 3 ya da 4e bölerek hazırlanan krema aralarına sürülür.
(eğer pandispanyanız sert olduysa, kremasını sürmeden önce az miktarda şekerli ve arzuya göre kahveli sütle ıslatabilirsiniz)
(krema sürme işlemi yapılırken; kekin en alt katı servis tabağına alınır.etrafına kelepçe takılarak diğer işlemlere devam edildiğinde, katların kayması engelleniyor ve krema daha rahat sürülüyor)
*pandispanyanın dış kreması sürülmeden yarım saat buzdolabında bekletilir.
*kelepçesi çıkartılan kekin dışı krema ile kaplanarak arzu edilen şekilde süslenir.
*yarım saat buzdolabında dinlendirilen pasta dilimlenerek servis yapılır.
Şifa Olsun!



16 yorum:

  1. Harika görünüyor ellerinize sağlık olsun...

    YanıtlaSil
  2. ben de sanırım karaların insanıyım ama böylesi güzel görüntüsü ve tadları olanların :) bir çikolata delisi olarak harika, iştah açıcı görünüyor diyebilirim :) yapan eller dert görmesin. yeme şansına erenlere de afiyet bal şeker olsunnn :) sevgiler hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  3. selam Hayrunnisacığım sanatcının ruh hali karanlık olsa da pastası muhteşem oluş kesinlikle
    eline sağlık canım maşaallah subhanallah tu tu tu:))))
    bayıldım bende yakın zaman da yaparım ayrıca kremanın çok güzel olduğu resimden belli oluyor tek kelimeyle harika:) afiyet olsun hepinize
    hayırlı cumalar sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık . Pasta bir harika olmuş.

    YanıtlaSil
  5. flashlı çekim olmuş ama değil mi..gündüz daha güzel çıkacaktır eminim ama gündüze yenmez de kalırsa:)

    YanıtlaSil
  6. Bahar erdoğan; çok teşekkür ederim.

    Ümmüabdullah; siyah nerde olsa ilk tercihim benimde:)

    Aynur ablacım; eksik olma inş.selametle kal.öpüyorum.

    Seda hanım; çok teşekkür ederim.

    Zeynepcim; pastayı erken bitiremeyince akşam çay masasında çekim yapmak zorunda kaldım ve tahmin ettiğin gibi gündüze kalmadı:)

    YanıtlaSil
  7. nefis olmuş.ellerinize sağlık.bir dilim alıp kaçıyorum.

    YanıtlaSil
  8. süpper görüntü... canım çektii..

    YanıtlaSil
  9. Pastanızın görüntüsü çok estetik,ancak ben pastadan ziyade anlatıma bayıldım,tripot meselesini de şaka olarak algıladım,görüntü güzel ve anlaşılır,tripota hiç gerek yok bence :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. berna hanım, merve, hayatcemresi; eksik olmayın hanımlar...

    YanıtlaSil
  11. Tatlimm!!
    HArikaa gorunuyor, hemen bir dilim kaptim:) Bu arada ustunun suslemesi de cok sanatsal olmus:)) Ellerine saglik canimm... Sevgi ve muhabbetle kucaklarim canim... AEO

    YanıtlaSil
  12. en kötü fotoğrafta bile beni gaza getirecek bişeyler bulduğun için teşekkürler sevdecim:)

    YanıtlaSil
  13. Harika bir görüntü..Eh madem tadida güzel olmus o halde hemen not alina.....
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. iki gundur bu pastayla mesgulum. dun pandispanyasini yaptim bugunde kremasini, fakat kremasinin kivami yeterinci yogun olmadi. sut ile misir nisastasi pisirip ekledim belki kivami yogunlassin diye. bu defada kivam oldu fakat purtuklesmeler meydana geldi. butun kremayi atmak zorunda kaldim. yarin tekrar krema yapicam fakat bu defa bir kasik undan fazla koyucam bakalim nasil olucak.
    moralim cok bozuldu :)

    YanıtlaSil
  15. sevgili adsiz;
    basina gelenlere uzuldum ama yorumun sonuna ekledigin gulucuk biraz rahatlatti dogrusu.(aslinda parantezi ters koyma ihtimalinizde var ama ben gulucuk olarak algilamak istedim)
    *un miktarini cogaltmak yerine sut miktarini azaltabilirsiniz belki.boylece kremaniz artmayacaktir.umarim tekrar denemenizde mahcup olmaz memnun olursunuz.
    sonuctan haberdar ederseniz cok sevinirim.kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  16. merhaba pasta yapmaya merak saldım.Resme baktığımda iç krema da dış krema da kakaolu ama tarifte kakao görmedim...

    YanıtlaSil