6 Temmuz 2010 Salı

Çokomel -marshmallowlu kurabiye-





Son günlerde, uzun aralıklarla mutfağa girdiğimin farkındayım ama çok haklı sebeplerim var.Mesela; hayal kurmak -yolculuk hazırlıkları başladı- ...

*çocukluğunda hiç çokomel yemeyen var mıdır acaba?

Ev Yapımı Çokomel (ortalama 30 adet)

kurabiyesi için malzemeler;

*100 gr tereyağı (yumuşatılmış)

*1 yumurtanın sarısı

*yarım su bardağı pudra şekeri

*1,5 - 2 su bardağı un

*yarım çay bardağı ince çekilmiş fındık

*yarım paket kabartmatozu

*yarım paket vanilya

çilekli marshmallow için;

*1 poşet çilekli krem şanti

*yarım çay bardağı süt

*1 yemek kaşığı toz jelatin

*yarım çay bardağı sıcak su

*2 yemek kaşığı çilek reçeli

üzeri için;
*2 paket dr. oetker bitter glazür çikolata

yapılışı
*kurabiye için verilen malzemenin tamamı yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.10 dk. buzdolabında dinlendirildikten sonra unlu zeminde, merdane yardımıyla açılır ve yuvarlak kurabiye kalıbı veya çay bardağının ağız kısmıyla kesilir.
*kesilen yuvarlaklar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 200 c de ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.( fırından çıkar çıkmaz az da olsa kabarmış olan kurabiyelerin üzerine şeker kaşığının tersiyle hafif şekilde bastınız.düzleşen kurabiyelerin üzerinde mashmallowun daha kolay durduğunu göreceksiniz.)

*marshmallowu hazırlamak için önce yarım çay bardağı kaynamış suda jelatini eritip soğutunuz.
*derin bir kasede yarım çay bardağı sütle krem şantiyi hazırlayınız.
*2 yemek kaşığı reçeli rondodan geçiriniz ve jelatin, krem şanti ikilisiyle iyice karıştırınız.

*pasta şırıngasının yuvarlak delikli başlığıyla, soğuyan kurabiyelerin üzerine marshmallow tepeleri yapınız.( yüksekliğini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.)
*kurabiyeler ve mashmallow bitene kadar işlemi tekrarlayınız ve buzdolabında donuncaya kadar -yaklaşık yarım saat- bekletiniz.

*paketin arkasında reçeteye uygun olarak glazür çikolatayı kullanıma hazır hale getiriniz ve marshmallowun üzerini kapatacak şekilde kurabiyelerin üzerine sıkınız.(son işlem ; altına yağlı kağıt serilmiş, fırın ızgarasının üzerine kurabiyeleri dizerek yapıldığında daha temiz oluyor.birde sıcak suda bekletildiği için çikolata cıvık oluyor ve sıkma esnasında çok ziyan oluyor bu sebeple paketin ucunu kesmeden önce soğuk suyla nemlendirilmiş bir havlu yardımıyla glazür paketini soğutmanızı ve daha kullanışlı bir kıvama getirmenizi tavsiye ederim.)
*buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Şifa Olsun!








11 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor..özellikle çocukların doğum günlerinde yapılabilir.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. bu harika bir tarif! ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. enfes olmuş ellerinize sağlık.ev yapımı çokomeller tamda ağzımıza layık

    YanıtlaSil
  4. hayal gücünüze hayranım...

    YanıtlaSil
  5. nasıl da güzel olmuşlar en doğalından..bayıldım yine..çok başarılısınız mükemmel..Bir de ayrıntılı anlatıyorsunuz ya çok teşekkür ediyorum..mutfakta acemi olan insanları da düşünmek lazım değilmi..bundan sonraki böyle detaylı tariflerde yapım aşamalarından da bikaç kare bizimle paylaşırsanız sevinirim.sevgiler..sevilay

    YanıtlaSil
  6. sümeyyecim; haklısın canım bende kuzenlerim için yapmıştım, çok sevdiler.

    naile hanım; çok teşekkür ederim.

    berna hanım; inş birgün yemekte nasip olur:)

    sevilay hanım; çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim.aslında daha önce ki tariflerde dediğiniz gibi yapım aşamalarını fotoğraflıyordum fakat son günlerde ki yoğunluğumuz artınca servis öncesi sadece birkaç kare çekebiliyorum.inş yolculuk sonrası normal hayata döneceğim.

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil
  7. Hayrinüssa hanım bunlar harika görünüyorlar mutlaka denemeliyim,çok zor gibi görünmüyor ama başına geçince nasıl olur bilemiyorum:)

    YanıtlaSil
  8. güzel yüreğiniz kadar lezzetli bir ele sahipsiniz.Rabbim her şekilde nimetlendirmiş sizi.sizinle tanışmak için vatanıma gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
    londra'dan feyza

    YanıtlaSil
  9. uğurböceğim mutfağı(gülşen)14 Temmuz 2010 01:19

    çilek reçelinin sadece çileğinimi alıyoruz yoksa suyuyls berebaermi?
    birde kreması katı kıvamdamı oluyor,çok güzel şekil verilmiş?
    ve çokomellerimizi bitene kadar buzdolabındamı bekletiyoruz dışarıdamı?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Canım,

    Ben bu aralar çok yoğunum.Sana uğrayamadım.Neler neler yapmışsın maaşallah.Ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  11. feyza hanım; çok teşekkür ederim.inş en kısa zamanda :)

    gülşen hanım; suyuyla beraber çileğindende kattım ben.
    *kremanın kıvamı aynı krem şantiye benziyor yani katı oluyor.
    *çokomeller bitene kadar buzdolabında saklanıyor fakat ikram için çıkartınca ikinciye tekrar buzdolabına koyacağınızı zannetmiyorum hemen bitiyor:)

    *hadiye ablacım; o kadar yoğunlukta bana zaman ayırman bile çok sevindirdi.rabbim kolaylık versin.

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil