17 Aralık 2009 Perşembe

Saraylı Kurabiye ( Lokumlu )

Kurabiyenin saraylı ismini haketmesi için muhteviyatında margarin yerine tereyağı içermesi, içine lokum yerleştirmem ve süslemek için sadece fındık kullanmış olmam ki pişerken mutfağa yaydığı kavrulmuş fındık kokusu da Osmanlı mutfağından yer edinmesi için bana kafii geldi...



Yapılışı ve servise hazır hale gelmesi 1 saati bulmayan kurabiyenin en güzel kısmı içinde sakladığı yumuşak hazinesi.


Kurabiyenin benim için asıl önemi ise, şubat/2009 Tümsiad ekonomi dergisinin "Damak Tadı" köşesinde ilk tarif olarak tercih edilmesi.







malzemeler
*250 gr. tereyağı ( yumuşatılmış)
*150 gr. pudra şekeri
*200 gr. mısır nişastası
*1 yumurta sarısı ( beyazı yan tarafları için kullanılacak)
*2 yemek kaşığı yogurt
*1 paket kabartmatozu
*un

İçi için : 10 adet lokum

Yanları için : iri çekilmiş fındık
yapılışı
*Malzemenin tamamı karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edildikten sonra unlu zeminde merdane yardımıyla açılır.
*Hamurun ön tarafına elimizle hafif elips şekli verdiğimiz lokumlar yerleştirilir ve hamur rulo şeklinde kıvrılarak iki parmak genişliğinde kesilir.Hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
*Kenarları önce yumurta akına sonra fındığa batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
*200 cc de ısıtılmış fırında pembeleşmesine musade edilmeden pişirilir.
Şifa Olsun!

1 yorum:

  1. Harika görünüyor..
    Lokumu tek başına tüketmeyi pek sevmiyorum lakin sert bir kahve eşliğinde süper gidiyor.Ayrıca ev yapımı şeker hamurunun da olmazsa olmazı :)
    Burada (Libya) , lokum çok seviliyor,bol bol ikram ediliyor,evlerden eksik olmuyor..

    Kurabiyeyi hemen denemek istiyorum..
    O tadı almalıyım :)

    YanıtlaSil