6 Mayıs 2010 Perşembe

Dulce de Leche ve Elmalı Tart



sebepsiz yere mutfağa girmiyor değilim ama moralim bozuk olunca daha orjinal pastalar yapıyor gibiyim.zaten birkaç gün önce onlarca yazı okuyup "pastorize süt kıvam için yeterli yağa sahip değildir" diye uyarılar görsemde "anne bir deneyeyim, tutturamazsam farklı bir kıvamda karamel diye piyasa sürerim" diye konuşup gülmüştük.sonra ben dulce de lecheyi yapmaya koyuldum.1 su bardağı çıkması gereken sonuç, 2 su bardağı ve sıvı kıvamda çıkınca "nasıl değerlendirsem" diye kara kara düşünmeye başladım...ve cuma akşamı mutfak terapi merkezine uğramam gerekince de ilk aklıma gelen buzdolabında ki kavonozum oldu.Tabanı; cafe fernando' nun tart hamuru, ara kat ; kekimsi bir karışım ama harika bir tadı var, üst kısmı ise; en son izlediğim filmde, evin hanımının yaptığı payın üzerine, karamelize ettiği elmalardan bir sos döktüğünü gördüğümde, yüzümde bir gülümsemeyle birlikte oluştu.
*mutfak savaşçısı smitten kitchen' ın bu tarifini gördükten sonra daha da cesaretlendi.




















































Dulce de Leche ve Elmalı Tart
tabanı için malzemeler
*1 buçuk su bardağı un
*yarım su bardağı pudra şekeri
*1/4 çay kaşığı tuz
*100 gr tereyağı
*1 yumurta sarısı
kakaolu ara kat için malzemeler
*2 adet yumurta
*1 su bardağı toz şeker
*1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
*1 türk kahvesi fincanı süt
*1 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı kabartmatozu
*1 paket vanilya
*25 gr kakao (küçük paket)
üzeri için
* 2 adet büyük elma (ince dilimlenmiş)
* 1 su bardağı sıvı kıvamda dulce de leche
yapılışı
*tabanı için verilen malzemelerin tamamı sıralamasına uygun şekilde karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir ve fotoğraflarda ki gibi tart tepsisine bastırılarak üzeri çatal yardımıyla delinir.
*kakaolu hamur hazırlanır ve tart hamurunun üzerine dökülür.
*ince dilimlenmiş elmalar dizilir ve tam kıvamı tutturulamamış dulce de leche -becerebilseydim adı bu olacaktı en azından:)- yavaşça üzerine gezdirilir.
*200 cc ısıtılmış fırında üzerinde ki sıvı tamamen kaybolup, elmalar karamelize oluncaya kadar pişirilir.
*yoğun karamel tadı için, dilimledikten sonra her dilimin üzerine birer kaşık dulce de leche sürebilirsiniz.
*sıcak çay ve teyzeler eşliğinde tüketilmesi servis önerisidir.
herkese hayırlı bir haftasonu diliyorum...
Şifa Olsun!






1 yorum:

  1. fotoğraf ve tariflerinizi flickrdan takip ediyorum,blogunuz olduğunu yeni öğrendim.hayırlı olsun, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil