26 Haziran 2010 Cumartesi

Marshmallowlu Pasta


Nasıl başlanır, nasıl yazılır bilemiyorum ama söylemesi daha zordu, orası kesin.Uzunca bir süre hayatımızın parçası olan sevdiklerimizi tekrar buluşuncaya dek uğurlamak ve aramızdan ayrılışlarına şahit olmak bize -kalanlara- acı veriyor olsa da gördük ki sevilen insanların uğurlanışı coşkulu oluyor.Bize hüzün veren bu coşku sanki dedeciğimin son ricasıymış gibi bütün sevdiklerini ve sevenlerini bir araya getirdi.İman gücüyle üstesinden geldiğimiz bu gidişin aslında bir gidiş değil sürgünden dönüş olduğunu ve asli vatanına kavuştuğunu biliyor ve rahatlıyoruz.

Geride kalanlar bütün beşeri munasebetlerine devam ediyor, maziyi hayırla yad edip, gelecek için birbirlerine daha fazla zaman ayırma sözü vererek...



Marshmallowlu Pasta
pandispanya için malzemeler (26 cm kalıp için)
*4 yumurta
*3 türk kahvesi fincanı şeker
*1,5 fincan mısır nişastası
*1,5 fincan normal un
*1 paket kabartmatozu
*25 gr. kakao
marshmallow için;
*2 yumurtanın beyazı
*1 su bardağı şeker
*1 poşet krem şanti
*yarım su bardağı süt
*1 yemek kaşığı toz jelatin
*yarım su bardağı sıcak su
üzeri için;
*150 gr sütlü çikolata
*2 yemek kaşığı çiğ krema
yapılışı
*kek için önce derin bir kapta yumurtanın beyazları ve şeker çırpılır.krema kıvamına gelince sırasıyla sarılar, un, kabartmatozu ve kakao eklenir.
*zeminine yağlı kağıt gerilmiş 26 cmlik kelepçeli kalıba dökülen hamurun üzeri kaşık yardımıyla düzeltilir ve 160 c de ısıtılmış fırında pişirilir.
*pişen ve tamamen soğuyan kek, pasta testeresi veya bir bıçak yardımıyla tam ortasından bölünür.(arzuya göre şekerli ve kahveli sütle ıslatılabilir)
*marshmallow için önce sıcak suyun içinde jelatin eritilir ve ılıklaşması beklenir.(jelatin üzerinde durulması gereken hassas bir konu.ülkemizde helal olan jelatin pakistan ve malezyadan ithal ediliyor eğer bulamıyorsanız ve imkanınız varsa arap ülkelerinden almanızı tavsiye ederim.)
*derin bir kapta yumurta akları ve şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
*başka bir kapta yarım su bardağı sütle krem şanti hazırlanır ve yumurta aklarıyla jelatin eklenerek yüksek devirde çırpılır.(çok bekletmeden keklerin arasına sürünüz ki jelatin sebebiyle çabuk donabiliyor)
*kestiğimiz kekin üst kısmı, ters biçimde kelepçeli kalıbın zeminine yerleştirilir üzerine marshmallow dökülür ve yarım saat kadar buzdolabında soğumaya bırakılır.
*soğuyan ve sertleşen marshmallowun üzerine diğer kek koyularak tekrar buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletilir.
*üzerine benmari usulu eritilen ve çiğ kremayla karıştırılan çikolata sürülür.çikolata donunca soğuk servis yapılır.
Şifa Olsun!

herkese sevdikleriyle birlikte, hayırlı bir haftasonu diliyorum...






22 yorum:

  1. Allah,dedeciğinizin makamını cennet eylesin ia.ne güzel söylemişsiniz,sürgünden,asli vatanına dönüş ! ia. vatanların en güzelini seyr halinde, huzur ve sukünet içindedir. Rabbim hepimizin sonunu da hayr eylesin ve bize ebedi vatanımızı en güzel bir şekilde inşa edebilenlerden kılsın ia....amin,


    pasta harika görünüyor elleriniz dert görmesin ia.diğer zamanlarda da geliyorum,herne kadar herzaman yorum yazamasamda,zevkle okuyorum yazdıklaınızı ,tariflerinizi...ellerinize fikrinize,kaleminize,parmaklarınıza :)sağlık...sizin dileğinizle sizede sevdiklerinizle birlikte, hayırlı bir haftasonu diliyorum...
    içten sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Basiniz sagolsun..gercekten de öyle...sürgünden gercek yasama dönüs...sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  3. Allah dedeciğine gani gani Rahmet etsin mekanı cennete olsun Hayrunnisacığım bende 4 yıl önce babacığımı geçirdim gerçek mekanına imanımız olmasa (Rabbim korusun) dayanılması imkansız bir acı ama dediğin gibi biliyoruz ki hepimiz birgün orada buluşacak gerçek dünyamızda birlikte yaşayacağız inşaallah Yaradan yüce Rabbim hepimize ömürün de ölümün de hayırlı olanını nasip etsin başınız sağolsun canım kardeşim

    pastana gelince aklımı başımdan aldı desem yeridir ancak tatil dönüşü denemek istiyorum kısmette varsa ellerine sağlık sevgiyle ve dualarla kal bizide dualarında unutma emi canım:)

    YanıtlaSil
  4. ümmüabdullah, zehra hanım ve aynur ablacım taziyeleriniz için teşekkürler, Allah razı olsun.İnancımız ve güzel dostlarımız vesilesiyle hüznümüz hafifliyor hamdolsun.

    bil muqabele aynur ablacım:)

    YanıtlaSil
  5. başınız sağolsun hayrunnisacım.Allah mekanını cennet eylesin.

    pastana bakmak için ekrana yapıştım desem yeridir ama gerçeğine bakmak için önce jelatin almam lazım:)kendine iyi bak canım
    feyza

    YanıtlaSil
  6. Mekanı cennet olsun inşallah..
    Ne güzel ki ardında onu dualarla anacak olanlar var..
    Hayrunnisacığım, vefat eden deden, milföylü mantar çorban için o harika yorumu yapan deden mi? :)
    Ahirette çok daha güzel nimetlerle karşılansın inşallah :)

    YanıtlaSil
  7. Amiin feyza hanım.beğenmenize çok sevindim.sevgilerle..

    Amiin mandalincim, inş haklısındır...Rabbim mahcup etmesin...
    evet canım o dedem zaten çorbayı da ikimiz için yapmıştım.Amin, amin, amin...

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık çok hoş görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Hayrunnisa, dedenin mekanı cennet olsun inşallah.
    Cuman mübârek olsun canım ümmet için yapılan içten dualarda buluşalım inşallah.

    Tr'de helâl toz jelatini nereden ve hangi isimle bulabiliriz paylaşırsan memnun olurum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. puf puf ne kadar hoş duruyor pastanız ..Bayıldım Ellerinize sağlık..piyasada satılan süt dilimi adı altındaki pastaları anımsattı ki ondan kat kat güzel olduğunu tahmin edebiliyorum..Size tarifinizle ilgili sorularım olacak yanıtlarsanız sevinirim.Ben jelatinli bir tarif hiç uygulamadım..pasta içindeki krema tam anlamıyla marsmallov olmuyor herhalde biraz farklı bir reçete gibi.daha kesilebilir bir kıvam da mı oluyor.Bir de toz jelatin de bazı tariflerde sizinkinden farklı olarak ya soğuk suyla,ya da soğuk suyun içinde 5 dk.şişmesi beklenip benmari usulü ısıtılarak eritiliyormuş..neye göre farklı şekillerde uygulanıyor.sizin bir bilginiz varmı acaba.teşekkürler.sevilay

    YanıtlaSil
  11. beğenmenize sevindim Berna hanım, çok
    teşekkürler.

    sevgili Jibek hanım taziyeniz için çok teşekkürler.sizinde cumanız mübarek ve bereketli olsun inş.
    *gerçek şu ki Türkiye'de çok araştırmama rağmen bir türlü güvenip toz jelatin alamadım.tavsiye edilen birkaç markayı yakından incelemek için markete gittiğimde ise alışveriş yapamadan döndüm (alkollü içecekler sebebeiyle).
    *aktarlarda açıktan satılan toz jelatin çeşitleri var.dükkan sahipleri tatmin edici, güvenilir bir bilgiye sahip olmadıkları için güvenip onları da kullanamıyorum.
    *velhasıl jelatin ihtiyacımı arap ülkelerinden sağlıyorum.ürdün ve suriyeden sonra en son kullandığım toz jelatini teyzem dubai'den getirdi, markası "Real Value".

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil
  12. sevgili sevilay hanım; bende çok sıkı bir jelatin kullanıcısı değilim aslında, sağlıksız olduğunu düşündüğüm için alternatifi olsa hiç kullanmayacağım ama henüz bulamadım.
    *pasta içinde ki kıvam sizinde tahmin ettiğiniz gibi kesilmeye uygun bir kıvam ve jelatin çok kısa bir sürede donduğu için hızlı servislerde çok iyi oluyor.hatta sade haliyle bile -lokum niyetine- ikram etmek mümkün.
    *daha köpük kıvamında bir mashmallow için, piyasa da satılan gerçek mashmallow parçalarını mikro dalga fırında veya benmari usulu yumuşatarak kullanılabilir kıvama getirebilirsiniz ama bu kez kıvamı sebebiyle kesimi zorlaşabilir.
    *toz jelatinin farklı hazırlanış şekillerine hiç rastlamadım.bugüne kadar hep jelatin paketlerinin üzerinde ki reçeteyi uyguladım.hepsi sıcak suyla eritilen ve ılıklaştırılarak kullanılan türdendi.umarım yardımcı olabilmişimdir.

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil
  13. Başınız sağolsun, Allah mekanını cennet eylesin dedenizin. Ebedi dünyada buluşulacağını bilmek ne güzel bir sabır vasıtası. Nasıl dayanılırdı yoksa değil mi?

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkür ederim yanıtınız için..deneyip bende düşüncelerimi sizinle paylaşacağım inşallah...Bu arada dedenize Allah rahmet eylesin..gerçekten çok çok zor.. Allah sizlere sabır ve ömür versin..nur içinde yatsın..sevgiler..sevilay

    YanıtlaSil
  15. Dedeciğinizin mekanı cennet olsun,Rabbimiz c.c rahmet eylesin ..
    ______

    Pasta çok şık görünüyor,ellerine sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. geç oldu ama başınız sağolsun :(

    net de bir ara yorum yazmada sorunlar yaşıyordum..

    jelatin olayı benim de kafama takılıyor,bende bir araştıracağım..

    YanıtlaSil
  17. Hayrunnisacığım, cevabın için teşekkür ederim.
    hafızam beni yanıltmıyorsa Tr'de agaragar (yosundan elde edilen jelatin)satıldığını pastacı arkadaşların yorumlarında okumuştum.

    Özellikle istanbulda yaşayanlar, eminönündeki pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan bulunabilir belki.

    Amerikada helal marshmallow bulunuyor ama pek haz ettiğim bir lezzet olmadığından kullanma gereği duymadım. Tr'de BİM de marshmallow satılıyor diye duymuştum ama hangi ülkeden gidiyor acaba, helallik konusunu iyi araştırmak lazım.

    Kâlbi muhâbbetlerimle Rahman'a emanet ol...

    YanıtlaSil
  18. sevgili seçil, sevilay, şeyma ve behiye hanım taziyeleriniz için çok teşekkür ederim.Allah razı olsun.

    jibek hanım; jelatin mevzusu genel olarak kafalarımızı karıştırıyor sanırım.inş rızkımız hep helalden yanadır.Rabbim şüpheden muhafaza eylesin.

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil
  19. uğurböceğim mutfağı (gülşen)14 Temmuz 2010 21:15

    bu patayıda denemeliyim mutlaka,tadının enfes olduğu kesin,pandispanyanı çok güzel görünüyor hazır gibi,sanırım kelepçe büyük olduğu için çok kabarmıyor değilmi,benim pandispanyalarımın anlayamadığım şekilde ortaları çöküyor birde bunu deneyeyim,artık kalıbımdan olduğunu düşünmeye başladım tam teflon olmayan farklı bir malzemesi var,onun dışında her taliamata uyuyorum ama neden olmuyor anlamıyorum:(
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. Gerci uzun zaman olmuş ama genede mekani cennet olsun dedenizin. Birsey ogrenmek isterdim marshmellowu deneyerekmi bu tarifi elde ettiniz

    YanıtlaSil
  21. Merhaba. Gerci uzun zaman olmuş ama genede mekani cennet olsun dedenizin. Birsey ogrenmek isterdim marshmellowu deneyerekmi bu tarifi elde ettiniz

    YanıtlaSil
  22. Elinize sağlık ben de denedim bu pastayı ve bloğumda yayınlamak için sırada. Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil