11 Haziran 2010 Cuma

Sadrazam Lokumu

Dün uzun zamandır misafir etmek istediğimiz bir grubu ağırladık.Kardeşlerimle hatta teyzelerimle aynı arkadaşlara sahip olmak çok güzel bir duygu.Son günlerde yaşanılanlardan sonra aynı derdi paylaştığımız insanlarla bir arada olmak hepimize iyi geldi.Bu vesile ile denemek istediğim "sadrazam lokumu" nu da denemiş oldum.Halley pastanın muradifi diyebileceğim bir pasta fakat biraz daha hafif ,serin ve yumuşak sanırım. Tarif ; sevgili seçil'in sitesinden Herkese hayırlı haftasonları diliyorum...





Sadrazam Lokumu (26 adet) pandispanya için malzemeler; (35cm - 45cm dikdörtgen tepsi) *6 adet yumurta *5 türk kahvesi fincanı toz şeker *6 türk kahvesi fincanı un *1,5 paket kabartmatozu *1 paket vanilya kreması için; *2 yemek kaşığı un *3 yemek kaşığı mısır nişastası *1 su bardağı şeker *4,5 su bardağı süt üzeri için; *2 su bardağı süt *3 yemek kaşığı şeker *200 gr. hindistancevizi yapılışı *pandispanya için; 6 yumurtanın beyazı ve sarısı ayrılır.derin bir kek kabına alınan beyazlar mikserle yüksek devirde krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.çırpma işlemi devam ederken içine şeker eklenir.şeker tamamen eriyince sırasıyla yumurtanın sarıları,un, kabartmatozu ve vanilya eklenerek karıştırılır.az yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülen malzeme kaşık yardımıyla düzeltilir ve 160c de ısıtılmış fırında pişirilir. *krema için; un, nişasta ve 1 su bardağı süt pütürsüzleşinceye kadar çırpma teliyle çırpılır.kısık ateşte bir miktar çırparak karıştırıldıktan sonra kalan süt eklenir ve kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.kaynayınca şeker eklenir.ocaktan alınınca vanilya eklenerek soğumaya bırakılır.(ara ara karıştırılarak soğutulur) *pişen ve tamamen soğuyan kek fotoğrafta ki gibi karelere bölünür.(boyuna 3'e, enine 4 kare kesilir) *Kareler kendi içinden de ikiye kesilir (2 katlı pasta gibi).pişen kısmı alta gelecek şekilde ayarlanır ve üst kısmına kremadan 1 yemek kaşığı sürülür. *üzeri için; ayrı kaselere şekerli süt ve hindistancevizi hazırlanır. *krema sürülen kareler rulo yapılarak önce süte sonra hindistancevizine bulanır. *kapaklı bir tepside veya üstü örtülü olarak buzdolabında 1 gece bekletildiğinde tadı daha oturmuş oluyor. *üzeri mevsim meyvesi veya arzu edilen şekilde süslenerek servis yapılır. Şifa Olsun!

9 yorum:

  1. vooaaaav harikasııııın


    mrym

    YanıtlaSil
  2. tadını bilmiyorum ama görünüşü süper :) tarifini bekliyorum sabırsızlıkla :)

    YanıtlaSil
  3. bende de klasik hala geldi. her cuma girip bakıyorum yenibirşey varmı diye:) şuan kekin soğumasını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  4. nefis görünüyor ellerinize sağlık tarifi berkliyorum

    YanıtlaSil
  5. görüntü harika ama yapımı biraz zor gibi hayrunnisa hanım.anladığım kadarıyla püf noktası yok, inş ben yapıncada böyle güzel olur.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Hayrunnisacığım ben bu pastacıklarını da alıp etkişnliğe dahil ediyorum izninle canım bayıldım bende yaparım arasıra ama süslemesi servisi nefis olmuşl ellerine sağlık etkinlik ve hatim bitince nasipse yol hazırlığım var bloğuma ara vericem dönüşte görüşürüz inşaallah sevgiler canım

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık süslemesine sunumuna bayıldım,mini ikramlar daha şık duruyor bu fotoğrafı görüpte denememek mümkünmü mutlaka bende yapacağım :)
    ölçüler seçil hanımınkinden farklı geldi bana,denemeden sormak istedim,sizinki tam boy fırın ölçüsü için galiba değilmi,ben oradaki tarifi alıp 1 buçuk katına çıkardığımda ölçü sizimkinden farklı çıkıyor,bu yaptığınız ölçülerle kıvamını tam beğendinizmi acaba?
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. gülşen hanım; kullandığım tepsi eski fırın tepsilerinden olduğu için tam boy mu onu bilmiyorum ama ölçülerini yazdım.ben kendi tepsimin ölçüsünde krema ve sos hazırladığım için seçil hanımın tarifinden farklı olabilir.verdiğim ölçüler (kek,krema ve sos)tam yetiyor, hiç krema artmıyor.inş sorunsuz yaparsınız.şimdiden kolay gelsin!

    YanıtlaSil
  9. seçil de görmüştüm ama sende daha bir güzel görünüyorlar sanki daha albenili olmuşlar.ellerine sağlık...yapım aşamalarını da yansıtmışsın..haklısın şimdi gördüm:) ellerine sağlık...sevilay

    YanıtlaSil