17 Nisan 2010 Cumartesi

Donut


Gece geç saatlerde kız kardeşlerimle evde film izlediğimizde,filmde evin küçük oğlu muhakkak pizza/makarna yer veya polisler kahvaltı için donutla kahve alıyor olurlar. böyle sahnelerden sonra bizde kıpırdanma başlar,birbirimize bakarak gecenin şanslı kişisini belirler ve ondan ; "karnı aç olan var mı? " diye sormasını bekleriz.Genelde annemler yatmış olduğundan gece mutfakta sessizce bişeyler hazırlamak heyecanlı olur, bu sebeple yemek yemek daha da eğlenceli hale gelirdi.Şimdi kardeşlerim evden uzaktalar ama geldiklerinde onları tam teşekküllü bir donut ve makarna ustası olarak karşılayacağım inş :)

Eğer benim gibi hamurla oynamayı seviyorsanız, donut hamurunun yumuşak huyluluğuna dokunmanızı ve sizi üzmeden nasıl şekil aldığını görmenizi tavsiye ederim.




































































Donut (yaklaşık 35 adet)
malzemeler
*3 su bardağı süt ( oda sıcaklığında)
*1 paket instant maya
*50 gr tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış)
*8 çorba kaşığı toz şeker
*2 adet yumurta ( hafif çırpılmış)
*yarım çay kaşığı tuz
*1 paket vanilya
*6,5 su bardağı un
*çikolatalı sos için ;
150 gr sütlü çikolata
1 yemek kaşığı tereyağı
yapılışı
*sırasıyla; süt, maya, şeker, tuz, yumurta, ve unun bir kısmı derin bir kapta yoğurulur.
*küçük kareler halinde kesilmiş tereyağı, vanilya ve kalan un eklenerek yumurşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurmaya devam edilir.
*yaklaşık 1 saat dinlendirilen hamur yukarıda ki fotoğrafların sıralamasına göre açılır ve kesilir.
*çok kızgın olmayan yağda,kısık ateşte her iki tarafı eşit kızarıncaya kadar pişirilir.
*kızaran donutları kağıt peçete serilmiş tepside tamamen soğuyana kadar bekletiniz.
*donutların üst kısmını önce çikolataya (benmari usulu eritilmiş) sonra arzunuza göre hindistan cevizi, antep fıstığı veya çikolata şekerlemesine batırabilirsiniz.
Şifa Olsun!

13 yorum:

  1. HAyırlı olsun canım ..
    Blogunu yeni gördüm :)

    YanıtlaSil
  2. likes it all in all :D

    the frying and dough pics too .. heheh

    YanıtlaSil
  3. you are here,I'm so glad :) thanks Asma.

    YanıtlaSil
  4. Donut fotografı beni benden aldı !!
    Ekrana yapıştım :)

    Takipteyim bunda sonra...

    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Harika gorunyorrlarrr hemen denemeliyim:) bu arada blogunu flickrdan ogrendim iyiki de ogrenmisim cok hos. Tebrikler
    sevgiler
    sevde
    www.narcicegirengi.com

    YanıtlaSil
  6. selamlar, bloğunuzu tevafuken tıklayarak keşfettim. anlatımınızı, yaptıklarınızı çook beğendim. bundan sonra da yazdıklarınızdan ve yapageldiklerinizden haberdar olabilmek ve bu vesile ile öğreneceğim çok şey olduğu inancıyla izlemeye aldım.
    görüşmek dileği ile,sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. sevgili müge, sevde ve ümmüAbdullah ilginize çok teşekkür ederim.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Hayrunnisa,

    Bu kadar becerekli olman çok güzel bir özellik. Bazılarının karnı ağrısada :) devamını merakla bekliyorum. Fırsat bulabilirsem hafta sonu yapacağım.
    Not: Bizim evde mayalı hamurdan yapılan bişi çok sevilir. Bunuda beğeneceklerine eminim.Teşekkürler tarif için.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  9. MRYM

    YA ENFESLERR DAYANAMIYORUM GÖRÜNTÜYE Bİ AN ÖNCE YEMEK İSTİYORUM (HARİKASIN)

    YanıtlaSil
  10. merhabalar ben hollandadan ozlem.Sizi flickr den takip ediyordum ah keske bir blogu olsa diyordum ve oldu;)hayirli ugurlu olsun dileklerimle.benim bir sorum olacak size donut hakkinda instant mayayi kac gram kullandiniz bunu belirtirseniz bende cesaretlice donut tarifinizi denemek istiyorum insaallah fotograflar cok guzel ellerinize saglik simdiden tesekkurler kolay gelsin

    YanıtlaSil
  11. slm söylemiştim bilmem hatırlarmısın c.tesi günüm var bunu yapacağım ama kalınlığını belirtmemişsin açarken ince açarsam sert olursa kalın açarsam pişmez se ortası ne ?

    YanıtlaSil
  12. merhaba özlem hanım; yorumunuzu şimdi gördüğüm için çok üzüldüm ve gecikmiş cevabım için çok özür diliyorum.güzel dua ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.
    *kulladığım maya 10 gr'lık paketti.

    meryemcim; sanırım senin için artık çok geç:) ama tekrar denemeye karar verirsen; hamur ne çok sert olacak ne de çok yumuşak,yani orta yumuşaklıkta rahat şekil verilebilen bir kıvam.umarım yardımcı olabilmişimdir.

    selametle kalınız...

    YanıtlaSil