19 Mayıs 2010 Çarşamba

Halley Pasta


Geniş aile tabirinde kullanılan "geniş" sıfatı bizim ailemiz için çok mutevazi kaldığından ben aile yerine direk "sülale" demeyi tercih ediyorum zira sadece 2 aile bir araya gelip, akşam çayı içelim desek 12 kişi oluyoruz.hal böyle olunca yapacağımız pastanın kolay yapılıp, yenmesi kadar bir tertibinden kaç tane çıktığı da önemli oluyor.Bir pastanın tarifini verirken ortalama kaç kişilik olduğunu bu sebeple yazmaya çalışıyorum.Birçok arkadaşım benden aldıkları tariflerin ne kadar bereketli olduğundan yakınıyor
" yuvarla yuvarla bitmiyor hayrunnisa, hamurun bir kısmını buzluğa atsam olur mu?" gibi cümleleri çok sık duyuyorum.Halbuki tarifler bizim sülalemiz için uygulandığında evrim geçiriyor, 1ler 1 buçuk oluyor, tepsiler siniye dönüşüyor bilmiyorlar:) asıl mevzuya gelecek olursam, sülalemize yeni katılan gelinimizin, ailesiyle birlikte ziyaretimize geleceğini öğrenince, pasta yapmayı seve seve kabul edip, kutsal görev mekanım olan mutfağa girdim ve yukarıda fotoğrafını görmüş olduğunuz "halley pasta" yı yapmaya karar verdim.Kendisini daha önce tecrube ettiğimden, 1 tertibinden 35 dilim çıktığını biliyordum fakat 2 tertip yapılınca 70 tane dilim pasta hazırlayacağımı hesaba katamadım sanırım :) hazırlık aşamasını fotoğraflamaya niyetlenmiştim ama krema kısmına geldiğim de güneş çoktan batmış, mutfak kararmıştı.neyse ki tadı ve görüntüsü mahcup etmeyecek kadar güzeldi.






































bu vesile ile tarifimi; sevgili aynur hanımın ev sahipliğini yaptığı Hobi dünyam woman forum 4.sü düzenlenen "pasta ve kekler" etkinliğine gönderiyorum.
Halley Pasta (35 adet)
kek için malzemeler
*5 adet yumurta
*2 su bardağı şeker
*2 çay bardağı sıvıyağ
*2 çay bardağı süt
*2 paket kabartmatozu
*4 su bardağı un
*1 paket vanilya

ara kreması için
*5 yemek kaşığı un
*7 yemek kaşığı şeker
*1 adet yumurta
*3 su bardağı süt
*1 küçük paket labne
*1 paket vanilya

sos için
*4 su bardağı süt
*7 yemek kaşığı şeker
*50 gr. kakao

yapılışı
*kek için verilen malzemelerden şeker ve yumurta derin bir kapta yüksek devirde çırpılır.sırasıyla diğer malzemeler eklenerek yağlanmış dikdörtgen tepsiye dökülür.

*önceden hafif ısıtılmış 175 c de pişirilir.
*o esnada derin bir kase de şeker,süt ve kakao karıştırılarak sos hazırlanır.

*tamamen soğuyan kek, kare olarak dilimlenir ve her tarafı ıslanacak şekilde sosa batırılır.(dilimleri sosun içinde uzun süre bekletmeyiniz, tekrar sos hazırlamak durumunda kalabilirsiniz:)

*sosa bulanan dilimleri 1 saat buzlabında bekletiniz.

*krema için; şeker, süt, yumurta ve un iyice karıştırılır.ocağa alınarak kaynayana kadar karıştırmaya devam edilir.kaynayınca labne ve vanilya eklenerek soğumaya bırakılır.

*buzdolabında bekletilen dilimler enlemesine ikiye kesilerek arasına 1 yemek kaşığı hazırlanan kremadan sürülür ve bol hindistancevizine bulanır.

*üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Şifa Olsun!



20 yorum:

  1. maşaallah hayrunnisa ablacım:) ellerine kollarına sağlık. hakikaten diyorum, gördüğüm en güzel, en iştah açıcı görüntülerden biri..
    maşaallah keki de pek güzel kabarmış. ia. bende etkinliğe katılacam. ve izninle senin pandispanya tarifini uygulayacam ia...

    aile kelimesini, başkalarının anlayacağı biçimde sülale kelimesiyle değiştiren tek biz değilmişiz anlaşılan :) çünkü ben de 11 evlat büyüten büyüüük bir aileye sahibim :) hepimiz evli ve çoğumuzun büyükçe bir ailesi var.. genelde yazın bir araya geliriz .. o zaman görülmeye değer bir aşiret görüntüsü sergileriz:)) neyse başını şişirmiş gibi hissetmeden kısa keseyim...
    kalabalık güzelliklerde görüşmek dileği ile :))
    hayırlı geceler...

    YanıtlaSil
  2. bende çok beğendim:)denencekler arasına bir tarif daha eklendi,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. merhaba tarifleriniz çok güzel tüm sayfalarınızı gezdim ellerinize sağlık izmitten sevgiler www.mikrotem.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık hayrunnisa hanım, hem yaptıklarınız hem fotoğraflarınız harika.bende bağımlılık yaptınız:)
    sevgiler
    aslı

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkür ederim Hayrunnisa cığım bende kalabalık bir ailede yetişim yine kalabalık bir aileye gelin gidenlerdenim alışkanlıktanmı bilinmez senin söylediğin gibi sülalece yaşamayıda çok severim eğlenceli oluyor bence:)
    ancak şimdi gurbette olduğumuz için 4 kişilik bir aileyiz Rabbim huzurunuzu ve birliğinizi hiç bozmasın inşaallah
    pastan çok lezzetli görünüyor ellerin dert görmesin canım tarafımdan not edilmiş denenecek listesinde sıraya girmiş bulunuyor:)
    katılımın için de ayrıca teşekkür ederim yenilerini de bekelrim sevgiyle sağlıkla kal

    YanıtlaSil
  6. cnm ya maşallah pek bi güzel olmuş yemeden anladım bende yapıcam :) eline sağlık paylaştığın için teskkürler....

    YanıtlaSil
  7. SElam canim ellerinize emeklerinize saglik blogunuza gezmeye devam edecegim .ilk sayfada nefis güzel tarifleriniz var .Ben iyer tariflerinizede bir bakayim sevgiler canim öptüm.

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık.tarifleriniz ve özellikle fotoğraflarınız harika.hangi marka fotoğraf makinesi kullanıyorsunuz? merak ettim.sevgiler
    kayseri'den sema

    YanıtlaSil
  9. çok güzel olmuş ...
    Bizde de akraba durumları kalabalık olunca sık sık ta buluşunca bu tür tarifler kaçınılmaz oluyor...
    arifi kaydettim inşallah en kısa sürede deneyeceğim ..
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. selam
    sizin pasta kurabiye fotolarinizi flickr dan hayranlikla izlerdim oradan tarifini verdiklerinizin cogunu denemistim simdi sitenize rastlayinca cok sevindim bu kadar zaman nasil farketmemisim diye uzuldum...bu guzel lezzetleri paylastigin icin tesekkur ederim...ellerine saglik...kalabalik aile cok guzel...gurbette arkadaslarimizla bizde genis bir aile olusturup turkiyedeki yakinlarimizin hasretini gidermeye calisiyoruz...selamlar...

    YanıtlaSil
  11. selam hayrun nisa hanım sizin bende telefonunuz olmadıgı için buraya not göndeririyorum ilk öncelikle yaptıkların harika ellerine sağlık beni ararsan sevinirim beyazincim pasta malzemeleri

    YanıtlaSil
  12. vakit ayırıp yarum yazdığınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

    *sema hanım; 28 aralık'a kadar olan fotoğrafları sony H9, sonrakileri ise nikon D90 ile çektim, 18-105 kit lens kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  13. Yorumlara şöyle bi bakınca, bu tarifi senin ellerinden tatmış olmanın ayrıcalığını hissettim doğrusu...
    ellerine sağlık canım,en az bize yapmış oldukların kadar lezzetli gözüküyorlar...
    zeynep

    YanıtlaSil
  14. harika bir pasta olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. ALLAH NAZARDAN SAKLASIN SİZİ.
    HAYIRLISI İLE SAHİBİNE BAĞIŞLASIN. AMİN
    MRYM

    YanıtlaSil
  16. iyigünler,bu pastayı bende yapmıştım ama aldığım tarifteki krema ölçüsü 7 çorba kaşığı un yarım litre süt ve 6 kaşık şekerdi,ve çok koyu bir kıvam olmuştu,sizinkinin kıvamı pastadan yayılmadıumı acaba,eğer öyleyse birdahakine sizsinkinin ölçüsünden yapacağım.
    ayrıca ben kekide daha küçük tepside yarım malzeme pişirmiştim kekim ince oldu ve en önemli sorunu sosa batırdıktan sonra tepsiye yapıştı altları ve keserken çok dağıldılar,sizde böyle sorunlar oldumu acaba?
    dikkat ettimde pastalarınızın görünümleri çok muntazam bu konuda çok yetenekli olduğunuz belli kesinlikle:)
    son sorumda bu keki sosa bulayıp hemen çıkarıyoruz ve kekin içi beyaz kalıyor değilmi,ben içi koyu renkli olmadı diye paniklemiştimde:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. gülşen hanım; daha önce almış olduğunuz krema tarifi gerçekten çok koyu ve kullanması zor bir kıvamda olmuştur sanırım.verdiğim krema tarifini uzun yıllardır yapıyorum.içinde ki yumurta sebebiyle çok akışkan bir kıvanda olmuyor.rahat sürülebiliyor fakat akmıyor.bu sebeple rulo pastanın arasında da iyi oluyor.
    *keki dilimledikten sonra sosun içinde çok mu beklettiniz acaba?çünkü sadece bandırmanız gerekiyor ve ben, özellikle kekin alt kısmını, üst kısmına nisbeten daha az sosa batırıyorum çünkü alt kısmı yumuşaklığı sebebiyle çok sos çekiyor ve dinlenme esnasında tepsiye yapışabiliyor.
    *evet, kekin sadece dışı kakaolu görünüyor, içi beyaz kalıyor ve sanırım siz bu sebeple dilimleri uzun süre sosta beklettiniz:)
    *umarım bir daha ki denemenizde herşey yolunda gider.şimdiden kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  18. normal büyük fırın tepsilerimizin tepsisinde bu kadar kabarırmı acaba,kaç cmlik tepside yaptınız?

    YanıtlaSil
  19. Evet kac cm'lik tepsi kullandiniz, lutfen cvplarmisiniz

    YanıtlaSil
  20. merhaba,bugün pastanızı denemek istiyorum ama bir şeyi merak ediyorum..pasta pişip hazırlandığı günmü yenilmeli,bir gün önce hazırlanırsa yumşarmı ve formu bozulurmu ,tşk ediyorum sevgiler....

    YanıtlaSil